Tudtad, hogy a mobiltelefon veszélyes a magzatra?

Az RF ( rádiófrekvenciás ) sugárzás egyfajta nem ionizáló elektromágneses sugárzás, amelyet a mindennapi vezetéknélküli távközlési szolgáltatás nyújtására használnak. Az RF sugárzás gyakori forrásai a mobiltelefonok és a vezeték nélküli telefonok, számítógépek, iPadek és táblagépek, vezeték nélküli hálózatok, például Wi-Fi, bébiőrzők, okos mérőórák és vezeték nélküli biztonsági eszközök.

Évtizedekkel ezelőtt, amikor az expozíciós küszöbértékeket megállapították, az emberi szövetekre gyakorolt hő- vagy fűtőhatások voltak az egyetlen aggodalomra okot adó tényezők. Ma már azonban tudjuk, hogy az RF sugárzás okozhat még biológiai hatásokat is a termikus küszöbértékek alatti szinteken, beleértve a rákot, a reproduktív és neurológiai problémákat, valamint a DNS-károsodást.

Egyre több független, lektorált kutatás létezik a témában. Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége a vezeték nélküli RF sugárzást rákkeltőnek minősítette. Az állandó RF sugárzás forrása a vezeték nélküli infrastruktúra. A jobb minőségű kapcsolódás és a legújabb vezeték nélküli kényelem iránti fogyasztói igény több százezer tetőtéri, oszlopra szerelt és villanyoszlopra szerelt kiscellás antenna kiépítését eredményezte, amelyeket magánházak, lakások, iskolák, irodaházak, valamint kiskereskedelmi és rekreációs területek közvetlen közelében helyeztek el. Ezek az antennák, valamint az adótornyok és az elosztó pontok éjjel-nappal RF sugárzást bocsátanak ki, és a nyilvánosságnak nagyon kevés hatalma van a kihelyezésük felett.

Az UCLA kutatói (Divan 2008) 13 000 anyát és gyermeket vizsgáltak, és megállapították, hogy a mobiltelefonok prenatális azaz születés előtti expozíciója a gyermekek viselkedési problémáinak és hiperaktivitásának nagyobb kockázatával járhat.

Egy multinacionális tanulmány (Birks 2017), amely öt ország (Dánia, Korea, Hollandia, Norvégia és Spanyolország) adatait használta fel, az anyák mobiltelefon-használatát vizsgálta a terhesség és a gyermekkori viselkedési problémák összevetése során. Arra a következtetésre jutott, hogy a terhesség alatti mobiltelefon-használat az utódok viselkedési problémáinak, különösen a hiperaktivitási/figyelmetlenségi problémáknak a fokozott kockázatával járhat. Ez az összefüggés meglehetősen következetes volt a csoportok között, visszamenőlegesen és jövőre nézve gyűjtött mobiltelefon-használati adatokkal.

A kaliforniai Oaklandben működő Kaiser Permanente Kutatási Osztály által végzett tanulmány (Li 2017) kimutatta, hogy a magas sugárzási szintnek kitett állapotos nők, például mobiltelefonok, vezeték nélküli eszközök laptop, tablet, adótornyok és más elektromágneses mezőknek kitéve háromszor akkora eséllyel vetéltek el, mint az alacsony szintnek kitettek. A vizsgálathoz a San Francisco környéki több mint 900 állapotos nő olyan mérőórákat hordott magával, amelyek a nap 24 órájában mérték az elektromágneses mező sugárzásának való kitettségüket.

  

"A legtöbb terhes nő megérti, hogy kerülnie kell a cigarettafüstöt, az alkoholt és óvatosnak kell lennie bármilyen adalékanyaggal teli étel fogyasztásával kapcsolatban. A bizonyítékok súlya egyértelműen alátámasztja, hogy a terhes nőket a vezeték nélküli sugárterheléstől is meg kell védeni."

Dr. Devra Davis, az Environmental Health Trust alapítója és elnöke

  

"Olyan egyszerű elmozdítani a mobiltelefonjátt a pocakjától, amikor állapotos. Miért nem csinálja? Lényegében csakis előnye van annak, ha óvatos és megvédi a babáját."

Dr. Hugh Taylor, Yale University
Chair, Obstetrics, Gynecology & Reproductive Sciences Chief of Obstetrics and Gynecology