Az okostelefon, mint az alvászavar okozója?

Azok, akik hónapokig vagy akár évekig rosszul alszanak vagy nem alszanak eleget, egy bizonyos ponton érezni fogják az alvászavarok hatását a testükön: az állandó fáradtságtól, ingerlékenységtől és rossz koncentrációtól a legyengült immunrendszerig, a túlsúlyig sőt a magas vérnyomásig.

Mit lehet tenni ellene, és milyen szerepet játszik ebben a mobiltelefon?

 

Néha nem tudunk jól aludni - a legtöbb ember tudja ezt - akár az izgatottság, akár egy megoldandó  probléma miatt. Az altató tabletta nem jó ötlet, mert bár átmenetileg jobb alvást biztosíthat, az alvászavarok oka továbbra is fennmarad. Ezért hosszú távon az egyetlen segítség a probléma gyökerének kezelése.

De valójában mi az oka az alvászavaroknak?

 

Az orvosok szerint az alvászavarok leggyakoribb lehetséges okai:

  • Szervi okok, mint például a krónikus fájdalmak vagy az éjszakai vizelési inger
  • Pszichológiai tényezők, például aggodalmak, stressz és általános belső nyugtalanság
  • Életmód: túl kevés testmozgás, egészségtelen étrend, fokozott kávé- és alkoholfogyasztás
  • Szabálytalan nappali-éjszakai ritmus, például váltott műszakos munka miatt
  • Növekvő sugárzási terhelés

Aki alvászavarban szenved, nem fogja tudni elkerülni, hogy saját maga vagy orvosával együtt megtalálja az okát. Előbb-utóbb mindenképpen szükség lesz orvosra, mert különböző tanulmányok is bizonyítják, hogy a krónikus alvászavarok az immunrendszer gyengüléséhez, túlsúlyhoz, majd cukorbetegséghez és szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.

 

Az ok keresésekor más tényezőket is figyelembe kell venni, mint pl a növekvő digitalizációt, mint az alvászavarok lehetséges okát.

A túl nagy kijelzőfény a laptop, tablet számítógép és okostelefon képernyőjén hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az emailek  gyors ellenőrzése vagy üzenet küldése WhatsApp-on vagy messengeren keresztül lefekvés előtt – ez az, ami nélkül sokan nem tudnak lefeküdni aludni. Azonban ez elalvási problémákhoz vezethet, mert a kijelző fényének kék része megzavarja a melatonin alvási hormon termelődését - és e hormon nélkül nem tudunk elaludni. Ezért kell elkerülnünk az okostelefonok és más mobil eszközök használatát körülbelül egy órával lefekvés előtt.

 

Elektromágneses sugárzás

 

Nem látható, de mindig jelen van: elektromos vezetékek generálják minden épületben az elektromágneses mezőket, amelyeket nem érzékelünk, de hatással vannak a szervezetünkre, ráadásul ha nagyfrekvenciás sugárzás adódik hozzá – a WLAN hálózatról, a táblagépről vagy a mobiltelefonról –, az még nagyobb állandó stresszt jelent a testünk számára, mi is élő vezetékké válunk. Nem meglepő, ha nem tudunk jól aludni éjszaka.

 

Az első lépés a WLAN router és az okostelefon kikapcsolása éjszakára. A sugárzás azonban még könnyedén átjuthat a falakon, így még mindig ki vagyunk téve a szomszédok sugárzásának vagy WLAN-hálózatának – és mindenekelőtt a közeli rádióadótornyoknak, amelyek szó szerint egyre inkább közelednek hozzánk példátlan mértékben az 5G hálózat bővítésével.

Annak érdekében, hogy megvédjék magukat a növekvő sugárzás ártó hatásaitól, egyre többen választják a memon technológiát. A verseny sportolók, orvosok, vállalkozók és magánszemélyek is pozitív tapasztalatokról számolnak be a memon védelmi eszközök használatával kapcsolatban.

 

Ismerd meg Te is a Memon technológiát. Tovább a memon technológiára