Okos város – Az 5G lehetővé teszi a városok összekapcsolását

Az intelligens város az, ahol a városfejlesztés találkozik a digitalizációval, azaz egy teljesen összekapcsolt digitális várossal. Elvileg ez a következő lépés az intelligens otthonból. Két dologra van szükség ahhoz, hogy egy okos város működjön: 5G és adatforgalom. És itt vannak a problémák. Az intelligens város célja a városi fenntarthatóság javítása, az energiatakarékosság és minden kényelmesebbé tétele. De mi is pontosan az okos város?

Elvileg az intelligens város a következő lépés az intelligens otthonhoz képest. Egy okosotthonban minden digitális eszköz kommunikál egymással: okostelefonoddal vezérelheted Alexát, a fűtést és a kávéfőzőt, miközben a hűtő üzeneteket küld a mobiltelefonodra, a robotporszívó és a robotfűnyíró pedig értesít, ha elkészült. Minden mindennel összefügg és összeköttetésben van.

A világítástól az elektromos biciklikig – minden okos

Egy okos város nagyon hasonlóan működik, csak sokkal nagyobb volumenben és kizárólag az 5G hálózaton keresztül. Az intelligens parkolástól és az intelligens világítástól az intelligens hulladékkezelésig – egy intelligens városban szinte mindent a legapróbb részletekig ellenőriznek és átgondolnak a legapróbb részletekig. Minden utcai lámpa irányítja magát, elhalványul vagy kikapcsol, ha nincsenek autók, kerékpárosok vagy gyalogosok az úton. Így csak akkor kapcsol be, amikor fényre van szükség – így energiát takarít meg.

Az intelligens utcai lámpák azonban ennél sokkal többre képesek: integrált érzékelőket használhatnak a forgalom áramlásának mérésére, segítve az autók navigációs rendszereinek optimalizálását. Az intelligens lámpák Wi-Fi hotspotként és töltőállomásként is használhatók e-autók, e-kerékpárok vagy e-robogók számára. A beépített szennyezett levegő érzékelők mérik a szennyező anyagokat, például a levegőben lévő részecskéket. Ez teszi az okos városi utcai lámpákat digitális mindentudóvá.

Az okos városban a hulladéktartályokat is okosra tervezték. Érzékelők segítségével értesítik a szolgáltatót, ha megteltek és kiüríthetők. Ez megkíméli a hulladékgyűjtőket a felesleges utazásoktól. A hulladékgyűjtő konténerek legújabb generációja még a műanyagot is megkülönbözteti a szerves hulladéktól, és elkülöníti a különböző hulladékfajtákat.

Applikáció által vezérelt forgalom

Autók autópályán

 

Az intelligens közlekedési megoldások és az önvezető technológia szintén részét képezik az intelligens városnak, amely teljes mértékben az 5G-n keresztül kapcsolódik. Egy applikáció például kereshet és lefoglalhat egy ingyenes parkolóhelyet. Az önvezető autók kommunikálnak egymással, a cél az, hogy elkerüljék a baleseteket és a forgalmi dugókat. De mivel az autók közlekedési lámpákkal és utcanévtáblákkal is kommunikálnak, egy önszabályozó és önirányító közlekedési hálózat alakul ki, amely nagyobb hatékonyságot és kevesebb CO2 kibocsátást ígér. Az elektromos autók kéz a kézben járnak az okos városokkal.

 

5G, adatátvitel és az algoritmus

Ahhoz, hogy egy komplex okos város rendszer működni tudjon, két tényező döntő fontosságú: az 5G hálózat és nagyon sok adat. Mert a rendszer csak akkor működik, ha minden össze van kapcsolva, és az adatok folyamatosan továbbításra kerülnek. Az okos város tehát lényegében digitális átalakulást jelent az élet minden területén.

Szöveg és laptop

Sokkal többről van szó, mint privát e-mailekről. A legérzékenyebb adatokról van szó, amelyeket egy algoritmus létrehozásához használnak, pontosabban több millió algoritmushoz. Milyen gyógyszerekre van szüksége, mennyi pénz van a számláján stb. Az adatkereskedők ezeket az adatokat fogyasztói profilok és algoritmusok létrehozására használják.

Például, ha valaki új kabátot szeretne vásárolni, az algoritmus tudja, hogy milyen színt és márkát szeret, milyen méretet visel, és mennyi pénzt tud költeni. Ezen ismeretek alapján a fogyasztó termékjavaslatokat kap, amint okostelefonján, táblagépén vagy laptopján csatlakozik az internethez.
Ez hasznos lehet az online vásárlás során. De mi van akkor, ha az algoritmus tudja, hogy valakinek kevés a készpénze, majd hitelajánlatokat küld neki? Vagy hogy valaki más foglalkozik jelenleg olyan kérdésekkel, mint az élő végrendelet és a szervadományozás? Valóban hasznos lehet az internet ezekben az esetekben, vagy káros valójában? Végül is az internet nem csak tudást ad nekünk, hanem hibákat és álhíreket is.

 

Elektroszmognak való kitettség

Elektronika

Mi történik valójában az egészségünkkel, amikor 5G a nap 24 órájában körül vesz minket, és minden mindenhez kapcsolódik? Eleve már folyamatosan csatlakozunk az internethez Wi-Fi-n keresztül. Egy okos városban, ahol az adatoknak éjjel-nappal áramolniuk kell a forgalom mozgásban tartásához,  kizárólag az 5G-vel lehetséges.

 

Az 5G még a nagy mennyiségű adat valós idejű továbbítását is garantálja. Mivel azonban az 5G csak viszonylag rövid távolságon belül működik, akár tízszer több adatátviteli eszközre van szükség ahhoz, hogy az adatátvitel megszakítás nélkül áramoljon éjjel-nappal.
 

A több tízezer további antenna mellett minden okostelefon, laptop, WiFi hotspot és Bluetooth kapcsolat elektromágneses sugárzást (elektroszmogot) generál – olyannyira, hogy testünk már nem képes kompenzálni. És ennek következményei vannak.

 

Berlin, Mannheim és Regensburg mint okos városok

Mégis, az intelligens város nem csak valami, ami majd valamikor a jövőben létrejöhet - a világ számos városában már működnek. Az okos város koncepciót Németországban is népszerűsítik, többek között Berlinben, Wolfsburgban, Mannheimben, Freiburgban, Kasselben, Bambergben, Münsterben és Regensburgban. A világ más városait is intelligens városként tervezik az alapoktól kezdve. Például India 100 intelligens várost is tervez, míg Abu Dhabiban a Smart City Masdar építés alatt áll. Dél-Korea építi a Songdo intelligens várost, ahol minden lakosnak chipkártyája lesz a 100 százalékos kapcsolat biztosítása érdekében.
 

A memon kompenzál

Életünk számos területén – például okosotthonainkban vagy modern irodáinkban – már majdnem olyan, mintha okos városokban élnénk. Elektromos autókat vezetünk, és minden nap okostelefonokat, laptopokat, táblagépeket és számtalan más digitális eszközt használunk, mert megkönnyítik mindennapi életünket és munkánkat - különösen akkor, ha otthonról dolgozunk.
 

Ezért most különösen fontos, hogy megvédjük magunkat az elektromágneses sugárzások káros hatásaitól (elektroszmog), amely az 5G-vel sokszorosára nőtt, és folyamatosan körülvesz minket – még akkor is, ha nincs nálunk okostelefonunk, laptopunk vagy táblagépünk. A memon sugárzásvédelmi technológia kompenzálja az elektroszmog negatív hatásait, így továbbra is használhatjuk a modern okos eszközeinket.

 

Válasszon webshopunkból sugárzásvédelmi eszközöket okos készülékeire!