ELEKTROSZMOG a gyerekszobában

Mobiltelefon, laptop, tablet, vezeték nélküli fejhallgató – nemcsak a mi íróasztalunk néz így ki, hanem a gyermekek íróasztala is. Ők az első generáció, akik számtalan digitális eszközzel körülvett bölcsőből nőnek fel. Azonban egyre több gyermekorvos és neurológus figyelmeztet arra, hogy a gyermekek ne használják rendszeresen a mobiltelefonokat és más digitális eszközöket. Vajon miért?
 

A gyermekek érzékenyebben reagálnak a környezeti hatásokra, mint a felnőttek. Ehhez tartozik mindenekelőtt a WLAN- vagy Bluetooth-on keresztül kapcsolódó összes eszköz nagyfrekvenciás sugárzása, amelyről néhány éve hevesen vitatkoznak a tudósok - elsősorban azért, mert a mobiltelefon sugárzás káros egészségügyi hatásai a gyermekeket különösen veszélyeztetik -, ezt pedig számos kutatás bizonyítja.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a gyermekek fizikai felépítésük miatt súlyos egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve digitális eszközök használatakor. Még a Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal (BfS) is elismeri, hogy a mobiltelefonok gyermekek általi használata ártó hatással lehet az egészségükre, és azt javasolja, hogy "csökkentsék a nagyfrekvenciás mezők erősségét (intenzitását) és rövidítsék le az expozíció időtartamát digitális eszközök használatakor”.

 

Hosszú távú egészségkárosodások

Az elektromágneses energia elnyelése a gyermekek fejében lényegesen  magasabb fokú, mint egy felnőtt fejében. A gyermekek agya akár háromszor erősebben is érintett, mint egy felnőtté, csontjaik pedig akár tízszer is. Az ártó sugárzások ezenkívül mélyebb, különösen érzékeny agyi területeket is érintenek, mint például az agyalapi mirigy (hipofízis) – vagyis komplex hormonrendszerünk kontrollközpontja. A gyermekek agya sokkal intenzívebben van kitéve a vezeték nélküli technológia, a rádió, a WLAN és a Bluetooth eszközök káros sugárzásának, mint a felnőtteké. A gyermekeket tekintve a potenciális egészségügyi kockázatok jelentősek, és fizikai károsodásokhoz, az idegrendszer és az immunrendszer, valamint a psziché és a viselkedés zavaraihoz vezethetnek.

 

A gyermekek agya nem digitális

 

  

 

A szakértők aggodalmai és figyelmeztetései ellenére az 5G rohamosan terjeszkedik, így a sugárterhelés jelentősen nő. 2022 végére Magyarország országszerte le lesz fedve az 5G hálózattal. Viszont a digitális eszközök káros hatásainak ellenzői között is egyre több szakértő ragaszkodik ahhoz, hogy tartsák távol a gyermekeket a vezeték nélküli készülékektől.

Gertraud Teuchert-Noodt neurobiológus és idegtudós professzor kutatásában a digitális média gyermekfejlődésre gyakorolt hatásaival foglalkozik. A szakértő arra a következtetésre jutott, hogy a média felgyorsulása súlyos koncentrációvesztéshez és gondolkodási problémákhoz vezethet az iskolás gyermekek körében*.

A gyermek kezében lévő okostelefon azt jelenti, hogy a színek és formák gyorsvonatként száguldanak át a kis fejükön, és tanulási nehézségeket, valamint függőség kialakulását eredményezhetik. A gépelés és a pöccintés gátolja a tanulást. A számolás, az olvasás és az írás továbbra is az alapkészségek, amelyeket konkrétan be kell építeni az ideghálózatokba. A gyermek agya nem tudja ezt digitálisan megtenni. Ezek Teuchert-Noodt következtetései.

  

5 tipp a digitális média helyes használatához

A mai gyerekek egy digitális világban nőnek fel. Aligha lehetséges teljesen megtagadni tőlük a hozzáférést ehhez a világhoz – és ennek nincs is értelme. Ezért azt javasoljuk, hogy felelősségteljesen és lelkiismerettel foglalkozzon a digitális médiával. Összefoglalva tehát a szakértők legfontosabb tippjei:

  • Általában véve a lehető legkevesebbet és csak addig, amíg szükséges. Ez azt jelenti, hogy a táblagép, a laptop vagy az okostelefon használatát a szükséges minimumra kell csökkenteni.
  • A nyolc év alatti gyermekek egyáltalán ne használjanak mobiltelefont, nyolc év felett pedig csak vészhelyzetekben.
  • Ne tartsa a bekapcsolt mobiltelefont közvetlenül a testén (pl. a zsebében), ne tegye a térdére vagy az ölébe a laptopot. Számos tanulmány bizonyítja a termékenység csökkenését, amelyet a szervezethez közeli WLAN-on keresztüli sugárzás okoz.
  • Kapcsolja ki a mobiltelefont a lehető leggyakrabban, vagy kapcsolja be a repülési üzemmódot.
  • Ne tartsa a mobiltelefont közvetlenül a füléhez vagy a fejéhez, amikor telefonhívást kezdeményez; ehelyett használjon fejhallgatót vagy hangosítsa ki a telefont.

Azonban nem lehetséges teljesen okostelefon, táblagép stb nélkül élni. Különösen tanulás vagy online oktatás közben a gyermekeket nem lehet távol tartani a táblagéptől vagy a laptoptól, mert a képernyőn keresztül követik az órákat, vagy önállóan kell teljesíteniük a feladatokat. Ezért fontos, hogy megvédjük a gyermekeket a sugárterheléstől, amely a mai világban már elkerülhetetlen.

* Interjú a Junge Welt napilapból (2019.01.19.-20.)

 

Szerezze be mielőbb okos eszközeire memonizerMOBILE sugárzásvédelmi eszközöket: okostelefonra, laptopra, tabletre.